Чедомир Антић: Српски свет

понедељак, 3 маја, 2021 у 3:15PM

Ко зна шта је „DFC“?  Знам шта је КФЦ, један је отворен у близини факултета на коме радим. Не волим тако припреману пилетину, па не идем… често. Претраживање на интеренту пак показује једну од финансијских установа владе Сједињених Држава. Када  сузимо претрагу на Црну Гору, сазнајемо да је реч о некаквом „Дигитално форензичком центру“ који имитира српски „Истиномер“. Они, наиме истражују вести са интерента и наводно утврђују истину. Недавно су објавили „студију“ о „Српском свету“. У поднаслову стоји да анализирају покушаје „утапања“ Црне Горе у исти.

Никада у текстовима ни у јавном наступу нисам заступао удеју „Српског света“.  То не значи да у одређеним условима не бих био сагласан са неким концептом тог имена. За тај руски модел сам први пут чуо пре неколико година проучавајући организације других нација које су значајним делом заграничне. Никада нисам био русофил. Знам шта све слобода и демократија на овим просторима историјски дугују Русији, позната ми је и улога Москве у многим лошим стварима, укључујући у учвршћивање шовинистичког и криминалног режима Мила Ђукановића. Први пут сам за идеју о „Српском свету“ чуо пре неколико месеци, када ју је споменуо тадашњи министар одбране Србије Александар Вулин. На страну што примена страних модела увек мора бити условна, чињеница је да ми имамо већу традицију и више успеха у заштити нашег народа изван отаџбине него што су то икада имали Руси. Такође је факат да су Руси на своје сународнике били заборавили, а да се према њима и данас различито односе у зависности од тога колико су области у којима ови живе стратешки важне.

Ми Срби имамо назив за нашу јединствену нацију, у колико год држава она живела. Једну и недељиву српску нацију зовемо „Српство“. Тако чинимо већ безмало два столећа. Кад је реч о просторима на којима Срби живе, ми њих зовемо „Српске земље“. Ако икада будемо обновили јединствену државу, она се свакако неће звати Србија, та грешка је направљена 1918. године.

Српске земље су двојаке: у две државе чланице УН српски народ је суверен – у Србији и Босни и Херцовини. То су без сваке сумње српске државе. Ова чињеница не смета неопходности да БиХ буде и бошњачка и хрватска. Да није тако она не би била у посебним односима са Хрватском, као што не би била и посматрач у Конференцији исламских земаља. Црна Гора је једина европска држава која нема националну већину, а наметнут јој је модел црногорске националне државе. Демократска Црна Гора мора да уважи Црногорце, Бошњаке, Муслимане и Србе, баш као и националне мањине. Ако их уважи, она ће постати што је и била – и српска земља. То Црној Гори може само да користи – да буде Аустрија Српства, балканска Швајцарска… да се помири са својом прошлошћу и традицијама и крене ка новој будућности без оптерећења лажи, насиља, криминала и тековина фашизма и комунизма.

У другом погледу на Балкану постоји тридесет и седам историјских области у којима живи српски народ. Већина је на територији Србије и Републике Српске, у некима је српски народ готово искорењен, у некима, пре свега у Црној Гори, Срби не уживају равноправност. 

Ауторима из „DFC“-а је боље да пређу на прављење пилетине. Методолошки лоше урађен извештај, засенио је „Истиномеров“ непрофесионализам.  Тврде да се залажем за „Српски свет“, да желим да асимилујем Црногорце?! Тако што тражим да се онима који говоре српски језик омогући да се слободно определе? Тврде да сам позивао на линч црногорског амбасадора Тарзана Милошевића!? Оба извора су јавна и аудио-визуелна. Тако да им неписменост није препрека да разумеју шта сам рекао. Да сам позивао на линч био бих процесуиран макар у Црној Гори, а ја управо чекам зеленашки пасош премијера Кривокапића.

Време је за истину. Дошао је час правде. Ако их садашња влада пропусти биће проклета пред поколењима која ће доћи у наредним вековима. Мила Ђукановића на деценијску робију може да пошаље обична анализа привредног регистра и катастра. У пилићаре, ове дукљаноидне аналитичаре може да прекомандује већ само претресање списка донатора и његово упоређивање са стварним стањем.   

Posted by
Categories: Текстови и анализе

Још увек нема коментара. Будите први који ће оставити!
Оставите коментар