Чедомир Антић: Некролог Јовану Атанасијевићу

понедељак, 25 јануара, 2021 у 2:18PM

Са тугом сам сазнао да је после дуге и тешке болести у Београду умро Јован Атанасијевић, један од оснивача Напредног клуба, познати српски правник и некадашњи заменик директора Клиничког центра у Београду. Атанасијевић је деценијама био посвећен  радном праву и заштити права пацијената.         

Рођен у Београду 1. августа 1952. школовао се у родном граду, где је дипломирао на Правном факултету и положио правосудни испит. Годинама рада у здравству ваља додати и његову дуготрајну активност у Савезу самосталних синдиката, где је такође обављао најодговорније дужности.

Јована Атанaсијевића познајем као посвећеног и одважног борца за демократију и права српског народа. Био је родољуб из грађанске пристојности. Током деценија познанства увек је био узор и пријатељ свима онима који су се борили за правду.  Један је од аутора Сиве књиге петог октобра коју је о десетој годишњици промена из 2000. године издао Напредни клуб.

Када су ме питали ко је на овом свету срећан, ја сам увек помишљао на Јована Атанасијевића. Чудно је то, пошто је Јован био човек који је преживео многе муке и недаће, међу којима је и она најтежа и најстрашнија – болест и смрт детета. Ипак, овај стамени и мирни човек, борио се са осмехом на лицу и надом у срцу против сваког зла и несреће, а увек за добро. Несебичан – поред сина, унука и родбине – имаће заувек и бројне пријатеље какав сам ја желео да му будем. Људи живе док их памтимо и спомињемо, а ова народна мисао никоме не одговара више него Јовану.

Бог нека му душу прости.    

Posted by
Categories: Преносимо

Још увек нема коментара. Будите први који ће оставити!
Оставите коментар