Демографска политика?

понедељак, 14 јануара, 2013 у 5:27PM

У Републици Србији је коначно уведен повраћај пореза на додату вредност за куповину опреме за бебе. Сага која је започела када је пре око четири године влада одлучила да се оглуши о петицију хиљада грађана, а онда се још дрзнула да превари патријарха Павла, међутим није завршена овом одлуком. Напротив, изложба лицемерја, циркус злоупотреба и парада цинизма настављени су, сада са новим учесницима. Званична Србија ће убудуће дозволити повраћај пдв-а оним својим грађанима, срећним родитељима, који заједно зарађују мање од 80,000 динара (око 700 евра) и то је још ограничено на одређену количину производа.

О чему тачно говоримо? Влада је дакле, коначно, одлучила да се суочи са чудном појавом: одређени број производа за бебе и малу децу скупљи је у Србији него, рецимо, у Немачкој. Ако Србија већ нема новца да води активну и успешну политику демографске обнове, може макар да избегне да зарађује на оним својим, све малобројнијим, грађанима који су довољно одважни да се надају у будућност и имају потомство. Србија је током протеклих десет година изгубила скоро 300,000 својих грађана. Током наредних стотину година, лако би се могло догодити да тај све динамичнији процес доведе становништво Србије, а тиме и српски народ, до тачке после које (до тада само двомилионско) старачко становништво више неће бити могуће обновити. Народи настају и нестају… тако је то у историји: али, да ли је могуће да овај процес – започео пре пола века, на који стручњаци указују још од осамдесетих година – политичари или не примећују или му придају премалу и погрешно усмерену пажњу?

У Србији влада потпуна смутња кад је реч о демографској политици. Владе од 2001. године доносе и мењају демографску политику без виднијег континуитета. У нашој земљи се годишње роди око 80,000, а умре приближно 110,000 становника. Званично је регистровано у просеку 23,000 абортуса годишње, чиме премашујемо светски просек, али стручњаци верују да се права цифра креће између 150,000 и 200,000 ! Прочитао сам да у целој земљи годишње буде продато по 300,000 кондома, услед чега испада да нам је народ толико примитиван да је абортус постао средство контрацепције… Међутим, није народ крив. У свету који моделира криминогена политичка елита састављена од пребогатих људи без занимања и каријере изван политике; где су богаташи, са часним изузецима, саучесници у политичком криминалу из 1990-их или 2000-их; где народ образују гранд параде, младе надахњују звезде гранда, а разоноду пружају наказе које су напуниле разне куће великог брата или прељубнике… тешко је очекивати наду и разумнији однос према будућности.

Шта је проблем у вези са актуелном одлуком српских власти? Пре свега, по старом злом обичају, влада се додворава најсиромашнијем делу становништва. Разлога има неколико: то су најсигурнији бирачи, а затим међу њима има и оних који из разних разлога неће искористити споменуте погодности. Ако узмемо у обзир да млади високошколовани грађани Србије зарађују око 50,000 динара месечно, њихове породице не потпадају под ову олашицу (пошто у збиру зарађују 100,000). Дакле, овај део становништва који је оптерећен стамбеним и другим кредитима, те све већим трошковима за постдипломско школовање, специјализације и друга неопходна усавршавања…неће добити повластицу сиромашних. Упркос чињеници да је, када одузмемо ове трошкове, сиромашније од доброг дела оних којима се необавештени и несавесни властодршци обраћају.

О којим ми износима данас разговарамо кад се поведе реч о пореским олакшицама на опрему за бебе? Када би сви родитељи наплатили све рачуне држава би се годишње лишила негде око 16 милиона евра. Када би родитељима купила све од колевке до пелена у првој години наша партијска држава би утрошила негде око 75 милиона евра. Да ли треба да их подсетим да за недемократску АП Војводину издвајамо годишње 650 милиона евра? Поред тога што мало раде (од јануара до августа 2011. скупштина АПВ се састајала током свега два радна дана, а пре тога се дешавало да за осам месеци уопште не буде седнице), а много путују: аутономистичке власти инвестирају у капиталне пројкете и, нећете веровати, имају бољу демографску политику (а такав је случај и са Београдом и Јагодином) од остатка Србије. Тиме су грађани остатка Србије доведени у неравноправан положај. Само властима немирних општина Прешево и Бујановац Србија даје годишње 40 милиона евра више него осталим крајевима сличног степена сиромаштва. Да не говоримо о невероватним трошковима које производи лажна социјална политика, уцењивачка и нереформска политика странке пензионера итд.

Зато је време за промене. Промене тешко могу донети странке које већ четврт века владају без много успеха или се боре да неуспешну политику наставе.

Posted by
Categories: Текстови и анализе

6 Коментарa на "Демографска политика? " Оставите коментар
Станко
29. јануара 2013. at 13:54

Добро је да неко прозива Гранд, заправо Пинк, културно ругло народа и државе. Старачко становништво можда одговара нашим политичарима јер су они стални бирачи, нема промена у тврдим ставовима, ПУПС ће бити најјача странка…
Иначе, када већ споменусте Јагодину, сетимо се како је прошле или претпрошле године Палма организовао оно летовање у Грчкој, а пре тога окупио нежење и неудате. Сви су му се смејали, али он је поженио и удао тада бар стотину људи, родила су се и деца, можда то буде један од примера како у борбу против беле куге. Добро је да неко прозива Гранд, заправо Пинк, културно ругло народа и државе. Старачко становништво можда одговара нашим политичарима јер су они стални бирачи, нема промена у тврдим ставовима, ПУПС ће бити најјача странка…
Иначе, када већ споменусте Јагодину, сетимо се како је прошле или претпрошле године Палма организовао оно летовање у Грчкој, а пре тога окупио нежење и неудате. Сви су му се смејали, али он је поженио и удао тада бар стотину људи, родила су се и деца, можда то буде један од примера како у борбу против беле куге.

Сима
29. јануара 2013. at 13:54

”коначно уведен повраћај пораза” исправка: пореза.

Милош
29. јануара 2013. at 13:54

Неколико разјашњења:
Повраћај ПДВ-а као део демографске политике
Ово је потпуно погрешна и бесмислена мера.
Као што се показало у пракси, продавци су одмах урачунали укидање ПДВ-а и повећали цене.
Уместо тога, држава је на процени прихода ПДВ-а од беби опреме (5,5 милијарди динара) морала да донесе одлуку о исплати 2000-3000 динара месечно за родитеље са новорођеном децом (и одојчад до 1 године старости). На овај начин, родитељима би се олакшала куповина беби опреме, потражња за истом се не би повећала, а цена не би по том основу могла бити повећана.
Ограничење марже на беби опрему би довело до несташица. (Ограничена је маржа за лекове, па са времена на време имамо несташице)
Када причају о нижој цени беби опреме, нико, али НИКО не говори о монополу на увоз ове робе.
Зашто су брендиране патике у продавницама дупло скупље него у окружењу, а ту мислим и на земље у ЕУ, зато што је дозвољен монопол на увоз, који још увек има најбогатији човек у Србији. Додајмо то и највишу инфлацију у Европи. Одговорност НБС-а.

про сек
29. јануара 2013. at 13:55

Зашто је битна висина прихода родитеља? Држава треба да буде иста према свима, нека штеди на себи а не да дискриминише грађане на основу прихода. А од "папирологије" ће вас заболети глава, прво треба да носите "просек", па још неке папире, мука ме ухватила па нисам ни слушао даље шта све треба. Све то и ограничена количина робе за повраћај ПДВ-а вас натерају да одустанете од мучења и наставите да послушно плаћате и харач и обезбеђујете висок проценат зараде "званичном увознику и дистрибутеру".

Далибор Лазаревић
29. јануара 2013. at 13:55

Povracaj pdv-a da poveca natalitet? Ko je nasim prababama koje su radjale i po 10-oro srpcica vracao pdv? U siromasnoj Srbiji se godisnje rodi 9 zivorodjenih beba na 1000 stanovnika. U prebigatim zamljama kakve su Svedska i Svajcarska se godisnje rodi takodje 9 beba vidite na internetu. Kako siromasne i bogate zemlje mogu da imaju istovetni problem? Stvar je u tome sto novac odnosno nedostatak istog nije uzrocnik neg. prir. prirastaja. A sta je uzrocnik? U Afhanistanu se godisnje rodi oko 40 beba a u Nigeru 50. U tim zemljama polovi nisu ravnopravni. Zene su totalno obespravljene. Ravnopravnost polova je humana ideja ali za jednu ideju nije dovoljno da bude samo humana. Treba da se dokaze i u realnom zivotu. Sa jadnim i nedovoljnim natalitetom i ubrzanim starenjem stanovnistva ravnopravnost polova nemoze da dobije prelaznu ocenu.

Drasko
29. јануара 2013. at 13:55

Gospodin Antic je skoro sve spomenuo osim koliko AP Vojvodina daje u budzet Srbije i koliko se izdvaja za Kosovo…U tekstu o povracaju PDV-a za bebe provejava toliko nacionalizma…Gospodine Anticu,gospodine Anticu…

Оставите коментар