Калмаревић: Елита која то није

петак, 22 октобра, 2021 у 1:47PM

Опште је познато да је много је лакше срушити нешто него изградити, али ни то није сасвим једноставан посао. Да би се срушиле институције попут правосуђа, тужилаштва, образовања, здравства потребне су године и године. То је један дуг и компликован процес, али свакако ни близу захтеван као и изградња истих. Да бисте урушили институције, поред времена, потребан вам је и пристанак.

И то не било какав пристанак. Када сте за свој циљ поставили рушење једног комплетног институцијалног система, који је, какав год био, постојао до 2012те, први задатак вам је да обезбедите пристанак и то међу елитом. Када народ није сигуран у одлуке и намере власти он свој поглед упире ка елити од које очекује одговор да ли је тај пут на који је власт кренула исправан. 

Она је та која има моћ да дефинише смер кретања друштва. Проблем настаје онда када елита дозволи властима да она њима говори шта да мисле, шта да говоре и шта да раде. Када обезбедите пристанак елите направили сте први и најзначајнији корак ка томе да наставите са урушавањем есенцијалних институција друштва. Свака накнадна памет, мудровање, обзервације и констатације појединаца унутар те “елите” биће бескорисне и узалудне јер је пристанак већ обезбеђен.

Мафијашка власт је тиме практично добила зелено светло да настави са угњетавањем слобода грађана и да уништи цео морални систем и да успостави нови образац понашања и нове друштвене норме. Људи од интегритета из полиције и тужилаштва се уз помоћ медија демонизују, развлашћују и на њихова места постављају партијски послушници.

Они појединици унутар “елите” који имају храбрости да и даље говоре, али не и да нешто конкретно ураде, гостују по оно мало медија на којима су још увек добродошли и тако се све више и више самоизолују од свог друштва и улазе у једну зону комфора где добијају тапшање по раменима од својих малобројних обожаваоца. Ти појединци настављају да понављају већ милион пута испричане анализе стања у друштву и за главног кривца проглашавају онога ко је урушио те институције у немогућности да виде своју улогу у свему томе заслепљени сопственим егом. 

Једном када је елита распарчана и самоизолована од остатка нације, који не може или не жели више да слуша њихове очајничке и закаснеле позиве за буђење, борба за обнову институција, демократије и поверења је много тежа и готово неизводљива док та “елита” не престане са говоранцијама и активно се укључи у политички живот Србије.

Филип Калмаревић

Председник омладине

Posted by
Categories: Текстови и анализе
Tags: ,

1 Коментар на "Калмаревић: Елита која то није" Оставите коментар

[…] Kalmarević: Elita koja to nije – Napredni klub […]

Оставите коментар