Игор Вуковић: Референдум као вододелница

понедељак, 13 децембра, 2021 у 9:06AM

План за свој 16. јануар 2022. године већ сам направио. Ујутро ћу у цркви запалити свећу за Оливера Ивановића, док ће остатак дана бити резервисан за борбу око референдума о уставним променама.

Углавном поглед на друштвена питања базирамо на великим идејама и визијама. Развијена, демократска, самостална и модерна Србија јесте идеал. Сложићемо се сви да се до великих остварења долази уз много малих корака. Код друштвених процеса смер ходања умногоме дефинишу институције (којих овде више нема), власт или странци. На нама је одлука какав ћемо корак да направимо у том ходу. Унапред или уназад.

Када би се грађани питали, референдум о питањима везаним за избор судија вероватно би био међу последњим који бисмо расписали. Међутим, приоритети ЕУ су другачији, те је колонијална управа у Србији расписала референдум. Зато је јасна прилика да кажемо велико ПРОТИВ уставним променама. Порука је једноставна. ПРОТИВ смо Европске уније, њених наметнутих процеса нашој држави и свега што се ради како би се уништила свака помисао да бисмо у будућности могли да изградимо независне институције.

Режим ће бити ЗА, ми ћемо бити ПРОТИВ. Појавили су се и неки који ће бојкотовати. Пазите сад, бојкот правдају чињеницом да је референдум расписала скупштина која нема легитимитет, али ће онда само три месеца касније изаћи на изборе које је расписала иста та скупштина!? При том, изборни услови се нису значајније променили у односу на 2020. годину. Говоре из те ЕУ „опозиције“ како на референдум излазе сви који су изашли на изборе прошле године, а заборављају да је у њиховим редовима сад ПСГ за које је потписе доказано скупљао Александар Шапић!? Заиста, понекад се човек пита да ли је могуће да су на том нивоу бављења политиком људи толико неозбиљни?

Говоре о давању легитимитета актуелној власти. Каквог легитимитета када ће режим у случају већег броја гласова ЗА све представити као своју победу. Било да је излазност 20% или 85%, било да је однос у гласовима 51%-49% или 80%-20%. Осим у једном случају увек ће славити. Тако функционишу. Сада у ову једначину ставимо бојкот. Да ли помаже или одмаже режиму?

Зато је референдум вододелница. Показаће се коме је стало до државе и самосталне Србије, а коме искључиво до власти и даљег ЕУ колонизаторског односа.

Posted by
Categories: Актуелно, Текстови и анализе

Још увек нема коментара. Будите први који ће оставити!
Оставите коментар