Интервју: председник др Чедомир Антић за Наше новине

уторак, 6 јануара, 2015 у 11:37AM

1. Какав је положај Срба у региону, где је он најбољи а где најгори и због чега?

Положај српског народа у региону је од 2009. (када Напредни клуб почиње да пише годишње извештаје о томе) све гори. Најтежи је у Црној Гори, Хрватској и Албанији, статус српског народа је изузетно угрожен у Босни и Херцеговини. Добро стање је само у Румунији.

2. Глобално гледано, због чега су права Срба у региону погоршана? Има ли кривице Србије и у чему се она огледа?

Најважнији разлог су шовинизам и асимилаторска политика појединих држава из нашег окружења које толеришу и подстичу САД, Британија и Немачка. Шовинизам је начин да изврше националну еманципацију и интеграцију коју углавном нису спровели када је било време – у 19. веку. Подршку уживају због инерције, културрасизма и посредних интереса великих сила у Русији. Одговорност српских влада је у странчарењу а најоговорнији су ауторитарни политичари какав је био Тадић а данас је Вучић.

3. Табу тема и даље је положај Срба у Хрватској. Да ли, и када можемо да очекујемо помак у погледу враћања имовине, остваривања права на пензије, употребу матерњег језика Срба у Хрватској ?

Сведоци смо назадовања: одузимања обновљених кућа, кажњавања оних који немају пријављен боравак у крајевима који у којима су социјално добродошли само хрватски колонисти… Србија има добар дипломатски кадар у Хрватској али су наше владе и посланици изабрали да буду инфериорни у односу на званични Загреб.

4. Коме су угроженија права, Србима у Албанији или Србима у Хрватској?

Србима у Хрватској. Срби у Албанији немају ни право да врате и своја имена и презимена, спречавају их и да се изјасне на попису, али они нису предмет организованог излива опште мржње.

5. Колико данас Срба има у региону у односу на пре више од 20 година?

Чак ни то не можемо поуздано да кажемо. Попис у Босни и Херцеговини ни после годину дана није добио званичне резултате, у Црној Гори је попис фалсификован а у Албанији врло непоуздан кад је реч о мањинама. Претпостављамо да је реч о између 1,75 и 1,80 милиона људи.

6 . А, како се Србија понаша, да ли је она обезбедила широка права својим националним мањинама и да ли по том питању може да буде узор суседима?

Несумњиво. Србија од 2005. има најлиберланију правну регулативу о заштити националних мањина. Рецимо, Бошњаци у Србији уживају већа права као нацонална мањина него Срби и Федерацији БиХ као “конститутивни народ”, Словенци су у Србији призната национална мањина а Срби у Словенији нису, декларисана Хрватица је постала потпредседница српске владе раније него Србин (а Срби су највећа мањина у Хрватској) потпредседник хрватске владе…

6. Колико Србија брине о народу у региону, и дијаспори? Колико годишње издваја за њих и шта би још требало да уради ?

Годишње више уложимо у Албанце у Бујановцу и Прешеву (мимо редовних давања) него у све Србе изван граница (Албанаца има можда 60. 000 а Срба 2,5-3 милиона). Хрватска улаже 5 пута више у 470.000 Хрвата у БиХ него Србија у све Србе изван Србије. Сада је по први пут од 1991. укинута установа која се бави овим питањем (министарство/канцеларија).

7. Да ли је „велика Албанија“ мит, коме је она у интересу, ко омогућава тај пројекат Албанцима, и да Србија може да учини нешто тим поводом или је закаснила?

Није мит, али још увек није ни реалност. Мислим да радикализација прикрива проблеме албанског друштва. САД и Немачка их такође доживљавају као своје оруђе. Србија треба да води трајну политику. Она се бавила формом. Наш циљ је одавно морала бити подела Косова.

8. Како видите Србију за пет година од данас?

Ако реформе не буду довољно дубоке и озбиљне, ако буде настављен процес укидања демократских слобода и постојање партијске државе, видим је као слабију, сиромашнију и незадовољнију.

9. Треба ли улазити у ЕУ или се приклонити Москви?

Треба да следимо интерес Србије и српског народа у целини. У овом тренутку од ЕУ код нас корист има само мала група тирана и бирократа. ЕУ је некада била добро решење… Данас, после Бриселског споразума и све штетнијих захтева према нашој држави и приреди, више није.

10. Шта мислите о премијеру Србије Александру Вучићу и његовом раду, да ли је испунио сва обећања или не?

Србију не може да промени популарни појединац. Докле год влада на овај начин, популаран је захваљујући моћима које нештедимице користи а води неначелну политику, не могу га видети другачије него онаквог какав је био у влади која је изгубила Косово. Он данас заступа сасвим другачију политику али се мало променио.

11. Зашто Србија нема опозицију?

Зато што никада није изградила демократске установе.

Posted by
Categories: Интервју

Још увек нема коментара. Будите први који ће оставити!
Оставите коментар