Интервју председника др Чедомира Антића за BKTV News поводом рефабилитације генерала Драгољуба Михаиловића

понедељак, 18 маја, 2015 у 9:33AM

Шта значи рехабилитација Драгољуба Михаиловића за његове потомке?

Мислим да то морате њих да питате. Извесно је, међутим,  да су потомци генерала Михаиловића, упркос чињеници да су његова деца Гордана и Бранко напустили оца и пришли партизанској војсци,  били обележени и деценијама изложена презиру и неправедном поступању. Сада је њихов предак рехабилитован и држава га поново сматра за свога војсковођу и браниоца.    

Шта рехабилитација генерала Михаиловића значи за грађане, да ли се на тај начин мења историја?

Историјска наука одавно нема сумње у антифашистички и родољубив карактер четника. Наравно да су као учесници у грађанском рату и извесни четници вршили злочине. Разуме се да су ти злочини за сваку осуду. Ипак, ми као друштво више не можемо и не смемо да подносимо срамно изједначавање једног антифашистичког покрета – који је до 1944. имао више стрељаних талаца у немачким затворима по Србији него партизани, чији је вођа 1941. и 1943. стављан на потернице и коме је уцењивана глава од стране немачких, италијанских и власти НДХ, који је спасао 514 савезничких пилота и борио се против окупатора до самог крај – са Павелићевим усташама. Све то у часу када је јасно да демократска Србија баштини традиције Краљевине Србије и југословенске монархије а не социјалистичке Југославије. 

Да ли ова одлука може да утиче на односе у региону, јер су Хрвати згрожени овом пресудом?

Наравно да може. Хрватска је већ две деценије отворено негативно настројена према Србији. Пре седам година, када смо покушали да некако направимо напредак у међусобним односима Хрватска је међу првих двадесет држава признала независност Косова,  потврдила је ранију тужбу за геноцид против Србије (али не и Црне Горе !), запретила (2010) окупацијом Републике Српске, одбила да врати отете станове Србима (а БиХ је много већи  број станова вратила),  није испунила одредбе Ердутског споразума и непрекидно је водила политичке кампање против Србије и њеног народа…  Та иста Хрватска је рехабилитовала домобране, фашистичку војску која је ратовала против цивила и спроовдила геноцид…

Који су аргументи одбијања да буде рехабилитован Драгољуб Михаиловић? Да ли постоји неки вођа покрета отпора или гериле у Европи који је ратовао против фашизма а да је и даље осуђен – од Земаљске армије у Пољској до ЕДЕС-а у Грчкој? Многи међу њима су дали мањи допринос броби против Осовине а политика им је била контроверзнија.  Хрватском национализму је осуда Михаиловића једноставно неопходна да би сакрили чињеницу да је НДХ била, како би Фрањо Туђман рекао „израз повијесне тежње хрватског народа“ и да је извршила геноцид над српским народом, коначно да је Република Хрватска  деведесетих година тај геноцид злоупотребила како би ускратила Србима права, радикализовала их и на послетку прогнала из Хрватске.    

Да ли ико има користи од ове пресуде?

Пре свега ова пресуда доприноси правди и демократији. Србија не може бити демократска држава док одржава тековине тоталитарног режима. Рехабилитација генерала Михаиловића представља корак на  путу одбацивања тог наслеђа и успостави демократије.

Posted by
Categories: Интервју

Још увек нема коментара. Будите први који ће оставити!
Оставите коментар