Intervju za Danas, dr Čedomir Antić – Putin i partizani

петак, 10 октобра, 2014 у 12:23PM

1.Da li su Putinova poseta i prisustvo na paradi doprinos reafirmaciji partizana?

Mislim da Vaše pitanje sugeriše da su partizani u Srbiji malo poštovani, pa sada treba da dođe neko iz inostranstva, pa makar to bio i u neopartizanskim krugovima u Srbiji omraženi predsednik Ruske Federacije, da nas podseti na našu „junačku i slavnu prošlost“. Činjenica je da su u Srbiji tradicije NOV-a i posebno veterani tokom protekih četvrt veka imali daleko više pažnje i prava nego recimo u Hrvatskoj. Problem je u činjenici da su u Hrvatskoj i Sloveniji komunisti doneli tim nacijama državnost, nacionalnu integraciju i zemlje koje im nikada nisu pripadale, pa su opet komunisti stavljeni posle 1990 na stub srama. U Srbiji je drugačije. Iako je politički i moralni bankrot partizanskog pokreta najvidljiviji u Srbiji, kod nas se na partizanske tradicije pozivaju upravo oni koji danas rado propagiraju strateška načela nedićevaca. Putinov pogled na Drugi svetski rat upravo utiče na najradikalnije nacional-bolješevičke snage (koje su ipak moćnije u biračkom telu od svih ostalih poklonika NOV zajedno) da se oko Drugog svetskog rata saglase sa onima koji misle da je Brozov režim 1944. u miru ubio 6.000 Beograđana i kasnije decenijama obespravljivao srpski narod samo da bi nas uveo u NATO i EU.

2. Da li to znači neki preokret u dvodecenijskoj zvaničnoj politici rehabilitacije četnika?

Navedite mi primer državne rehabilitacije pripadnika Jugoslovenske vojske u otadžbini. Da li je ta praksa drugačija od prakse u Grčkoj, Sloveniji… Pitanje prava i penzija rešeno je tako što su bivši četnici obespravljeni. Rehabilitacija je pravno minirana uprkos jasnim argumentima istoričara. Zločini komunista su sistematski prikrivani i samo je u Ruskoj Federaciji i Belorusiji stanje po tom pitanju gore i nepravednije.

3. Koliko su se tokom godina na vlasti SPS, DSS i DS iskreno odnosile prema rehabilitaciji četnika, a koliko se iskreno danas SNS odnosi prema partizanskoj tradiciji?

Da li Vi zaista mislite da je DS “pročetnička”, a SNS “parizanska”? O odnosu vlada posle 1990. prema komunističkom nasleđu besmisleno je govoriti na ovom mestu. Za stranke je pitanje suočavanja sa prošlošću i nacionalnog pomirenja bilo pitanje mode. Glasali su za poromenu imena ulica partijski, bez pitanja, kao ovce, a neprekidno su mislili o podeli poslovnog prostora i adaptiranju potkorovlja. Mesija demokratske Srbije mešao je kneza Miloša i kralja Milana, jedan od vođa starog režima tvrdio je da je car Dušan vladao Jugoslavijom… U slučaju vojne parade reč je pre svega o želji ruskog vođstva da pokaže da nije svuda u Evropi pod blokadom. Težnje naših vlasti svode se na udovoljavanje Moskvi, dokazivanje “politike ravnoteže” i, ako je moguće, uspostavljanje ravnoteže između septembarske i oktobarsku parade.

Posted by
Categories: Интервју

Још увек нема коментара. Будите први који ће оставити!
Оставите коментар