Извештај о политичким правима српског народа

ukras-strana-19

Најважнији пројекат Клуба је Извештај о политичким правима српског народа, који Клуб објављује сваке године од 2009. Извештај објављујемо 04. августа, на дан када се сећамо на погром Срба из Хрватске за време акције „Олуја“.

Српски народ се распадом комунистичке Југославије, стицајем несрећних околности, нашао изван заједничке државе у којој су живели од 1918. године. Напредни клуб прати политичка права српског народа у новонасталим државама али и државама у окружењу.

Та права су, између осталог: право на школовање, језик, држављанство, равноправну заступљеност у државним установама, право на имовину и слободу кретања, очување идентитета, слободу вероисповести…

Заинтересованост за политичка права сопственог народа је демократско право али и обавеза модерних држава, па и Србије. Ми смо поносни на однос наше државе према сопственим мањинама и желимо да се са истом пажњом односи и према нашим сународницима у региону којих има готово 2.000.000

Ово питање није само морално, културолошко и цивилизацијско питање, већ и економско јер  суфицит у спољно-трговниској размени остварујемо управо у оним земљама где Срби чине значајну популацију (нпр. Црна Горе или Босна и Херцеговина).

Извештај о политичким правима српског народа у региону 2020-2021

Извештај о политичким правима српског народа у региону 2019-2020

Извештај о политичким правима српског народа 2018-2019

Извештај о политичким правима српског народа у региону 2017-2018

Извештај о политичким правима 2017-2018 енглеска верзија

Извештај о политичким правима српског народа 2017

Снимак конференције за медије са промоције 9. Извештаја о правима српског народа

 

 

Прилог РТС-а, емисија „Шта радите,бре“

Галерија слика са досадашњих конференција