Извештај о регионализацији Србије 2012

ukras-strana-20

Напредни клуб је израдио Извештај о регионализацији Србије за 2012. годину. Извештај представља аналитички преглед регионализма, децентрализације и регионализације у Европској унији, окружењу и Србији. У Извештају се налазе различита мишљења око регионализације.

Налази говоре да је управно-економска регионализација неопходна како би Србија била ефикаснија али и (ре)интегрисана држава.

Према Извештају наш закључак је да би управноекономска регионализација донела мање порезе и таксе, елиминисање сепаратистичких тежњи, јачање и развој локалне самоуправе, одрживи развој Србије, смањење корупције, деценрализацију, релаксацију и развој привреде и др.

Изазови на путу регионализације су: бојазан дела јавности од додатне дезинтеграције и распада Србије, противљење политичких елита, сложеност имплементације процеса али је и потребна промена Устава.

Напредни клуб је у своју Програмску декларацију унео и предлог о формирању девет економксих региона и укидање АП Војводине. Такође, предлажемо и премештање главног града из Београда у Нови Сад.

Аутори Извештаја су: др Чедомир Антић, др Дејан Шупут, др Горан Николић, Радослав Ралевић, Драгиша Живковић, Милан Динић, Милош Вулевић и Миљан Премовић. Извештај је промовисан 06. новембра 2012. године.

Преузети Извештај и регионализацији Србије 2012

Предлог за нове регионе

Karta novih regiona NK - mala

Снимак представљања Извештаја и конференције за новинаре

Галерија