Калмаревић: Деца не треба да стрепе од тога да ли ће их неки балван претући зато што је устао на погрeшну ногу

недеља, 31 октобра, 2021 у 8:58PM

Снимци догађаја од 25. октобра ове године када је један дечак у центру Краљева ударен од стране вршњака из његове школе су потресили целу Србију. Иако су сада и званично познате информације из које школе су актери овог догађаја као и неке друге појединости још увек остаје неразјашњено шта је био повод за овај инцидент, али и то ће бити откривено у наредним данима.

Сигуран сам да ће овај догађај добити свој епилог обзиром да је добио националан карактер и сви очекују да правда буде задовољена. Омладина Напредног Клуба ће свакако наставити да прати догађаје у Краљеву јер од епилога овог догађаја зависи коју поруку шаљемо свим жртвама вршњачког насиља и свим насилницима. 

Школе, односно остале надлежне институције, би у оваквим случајевима морале одмах да реагују, а не после пет, десет или петнаест дана. Да снимак није процурео у јавност овај случај би остао заташкан, а насилник некажњен.

Такође морамо да будемо свесни и тога да постоји милион баш оваквих, идентичних, случајева у Србији где насилници константно малтретирају једне те исте ученике и то се све релативизује изговорима попут „деца су енергична“, „до пубертета је“ и слично. Међутим, једном када том детету догори и последњи фитиљ и оправдано узврати насилнику, одмах се потеже прича о избацивању иначе мирног ученика који поштује правила понашања.

Ако је неко крив онда мора за то и да одговара, а не да психолози и професори убеђују жртве вршњачког насиља да су и они „помало криви“ и да треба један другом да се извине. Са том праксом мора да се прекине овог часа. Школе су место за учење и дружење где деца треба да се осећају сигурно и прихваћено, а не да стрепе да ли ће их неки балван претући јер је устао на погрешну ногу.

Филип Калмаревић

Председник одбора за младе

Posted by
Categories: Текстови и анализе
Tags: ,

Још увек нема коментара. Будите први који ће оставити!
Оставите коментар