Напредни клуб и Удружење за заштиту уставности: ПКС наплаћује неуставне чланарине!

петак, 29 јуна, 2018 у 8:18AM

Привредна комора Србије и даље наплаћује чланарине привредницима иако је прошло скоро две године од када је Горан Кнежевић, министар привреде, најавио да ће се оне као обавезне плаћати само у првој години чланства. Зато је Удружење за заштиту уставности и законитости 27. јуна Уставном суду Србије поднело иницијативу за оцену уставности Одлуке о чланаринама Привредној комори које неке компаније коштају и до 2.220.000 динара.

„Прва година је истекла, а начин обрачуна чланарине је неуставан и незаконит, јер се користе параметри који не одржавају реалну економску снагу предузећа. Постоје случајеви бројних предузећа које ће сву зараду морати да дају ПКС. Зато је велики број привредника и предузећа подржао бојкот и не плаћа постојеће чланарине. Желели бих да подсетимо да је Устав јасно гарантовао право „да се остане изван сваког облика удруживања“. Иза наведеног предлога стало је 47 народних посланика“, истакао је Саво Манојловић, председник УЗУЗ-а.

Игор Вуковић, генерални секретар Напредног клуба, изјавио је да се ова организација придружила иницијативи УЗУЗ-а и да већ неколико година Напредни клуб указује на све економске нелогичности и злоупотребе које ПКС врши са чланаринама.

„Чланарине су уведене 1. јануара 2017. године као нов намет српској привреди. Поређење биланса успеха ПКС пре и после уведених чланарина указују на неоправданост ове мере. Своје увећане приходе очекивано би било да ова институција, с обзиром на терет начињен привреди, искористи на инфраструктурне пројекте, инвестициона улагања, разне профитабилне пројекте и додатан развој угрожених послова и домаћих привредника. Уместо тога трошкови зарада у 2017. години износе преко једне милијарду динара (1.141.404.000), што је повећање од 80,33 одсто. При томе, у 2017. години код ПКС појавили су се и значајно увећани трошкови рекламе и пропаганде, дневница, репрезентације, итд. Егзактно се уочава да је ова организација оптеретила привреду додатним наметом и тај приход искористила непродуктивно и искључиво у сопствену корист“, подвукао је Вуковић.

Чланарину Привредној комори одбили су да плаћају и Савет страних инвеститора, Америчка привредна комора, а против овог намета изјаснио се и НАЛЕД.

„Сви економски и правни разлози указују да је тренутно стање неодрживо, нарочито у моментима када смо имали смањење плата и пензија у јавном сектору. Овде имамо један парајавни сектор који није чак ни део државног апарата. Тренутно смо поново у ситуцији да неки привредници плаћају, а неки не. Треба створити ефикасан систем где ће се плаћати услуге које добијете, а не огромне чланарине од којих не добијате ништа“, подвукао је Манојловић.

Posted by
Categories: Актуелно, Вести, Саопштење, Ставови

Још увек нема коментара. Будите први који ће оставити!
Оставите коментар