Одбор за одбрану: Кривци суде невинима

четвртак, 9 маја, 2019 у 9:57AM

Академик Матија Бећковић казао је данас да ће, каква год да буде, пресуда у монтираном процесу за тзв. „државни удар“ бити пресуда Црној Гори.

О обесправљености и прогону Срба у Црној Гори уочи изрицања пресуде за наводни државни удар на данашњој конференцији у Београду испред Одбора за одбрану Андрије Мандића, Милана Кнежевића и других оптужених говорили су Бећковић, др Чедомир Антић, др Александар Раковић и Игор Вуковић.

„Патријарх српски је недавно казао да је положај Срба у Црној Гори исти као што је био у НДХ, а председник Матице српске је казао да је у Црној Гори на делу истрага предака“, подсетио је на почетку свог обраћања Бећковић.

Он је појаснио да то значи истрага прошлости истине, памћења и слободе.

„Сутра ће бити изречена пресуда оптуженима за „државни удар“, а ми смо убеђени да су ти људи невини, а сигурни да ће бити осуђени“, казао је Бећковић и додао: „За ту пресуду изабран је славни датум 9. мај – дан победе над фашизмом, а треба да знамо да тада у Србији није био побеђен фашизам, него је тако написано, а рат је трајао дуже 7 дана, а та недеља је била искоришћена да се побију ратни заробљеници и политички противници“.

Он је навео то исто ради Црна Гора – прије него постане ЕУ користи прилику да се обрачуна са српским народом.

„Таквих суђења је било и раније“, казао је Бећковић, додајући да је један од оптужених генерал српске Жандамерије, а да није чуо да је неко у Србији реч рекао тим поводом, што је вероватно феномен незабележен у свету.

„Када је био референдум за независну Црну Гору, ми нисмо имали право гласа. Ми који смо живели у заједничкој држави и који смо били највише заинтересовани. Могли су људи са Мадагаскара, а ми са ове стране Бродарева нисмо могли“, казао је Бећковић.

Према његовим речима, Црна Гора не суди ником другом, нити би се усудила да суди било коме осим Србима.

„Каква год буде та пресуда, то ће бити пресуда Црној Гори“, казао је Бећковић.

Раковић: Обрачун са Србима у Црној Гори

Сутра у 9 сати почиње завршна епизода серије, коју можемо да окарактеришемо као Љовисну, или као неку другу тзв. шпанску серију, коју смо имали прилике да гледамо 90-тих година. То нам је приредио режим црногорских сепаратиста у свом обрачуну са српским народом у Црној Гори и српским народом у целини, казао је историчар Александар Раковић.

Он је додао да је режим црногорских сепаратиста конвертитски по својој природи, они има потребу да потпуно истргну из свог ума српство, да покажу да су преумили онако како је то некада радио Анте Старчевић и Секула Дрљевић.

„Као што је Анте Старчевић „отац домовине“, тако је и Мило Ђукановић у децембру 2018. изјавио да треба градити црногорски домовински идентитет. То никад нико пре њега није изјавио“, нагласио је Раковић и додао:

„С тога је ово врхунац обрачуна, не само са Андријом Мандићем, Миланом Кнежевићем, Михаилом Чађеновићем и осталим Србима који су у црногорским затворима, и којим ће сутра бити изречена пресуда, већ је то обрачун са српским народом, и са српством у Црној Гори“.

Он је истакао да Црна Гора Мила Ђукановића овим ставља једну од последњих тачки, а последња ће бити кад крену у обрачун са СПЦ, а то је да докажу да они нису оно, што су одувек били – Срби.

„Пресуда ће бити једна од мера да се поништи српство Црне Горе“, оценио је Раковић и додао да ће се тиме уперити прст у српски народ који ће бити дежурни кривац.

Он је казао да је поражавајуће што сепаратистички режим има подршку западних сила и то показује да је извесно тачно оно што је казао амерички генерал да су сви Срби претња.

„Шта год да се сутра догоди, Андрија Мандић и Милан Кнежевић и остали су наши хероји, и наши мученици којима ћемо и сутра и убудуће давати сваку подршку и никада их нећемо оставити на цедилу“, поручио је Раковић.

Вуковић: Кршење загарантованих права српског народа

Игор Вуковић испред Напредног клуба је указао на три битне карактеристике од стицања независности.

„Прва је то да се крше сва загарантована права српског народа“, истакао је он, напоменувши да је мање од 7 одсто запослених Срба у државној администрацији, из лектира и школа су избачени српски писци, има више кинеских слова у Подгорици, него оних написаних ћирилицом, не враћа се имовина породици Карађорђевић, а отима се имовина СПЦ.

Друга карактеристика је, навео је он, учешће Београда и ту постоје два периода, један који је био активан до 2012. године, нпр Вук Јеремић је 2010. године био на Светосавској академији у Бијелом Пољу, то је данас незамисливо.

И трећа каракеристика, како је казао, су недемократски процеси, који су од 2006. године сви тако проведени од спорног референдума. Преко пописа, избора, и на крају уласка у НАТО пакт који је спроведен без референдума и без двотрећинске већине.

Антић: Наставак правне хаварије

Чедомир Антић је објаснио како је дошло до овог процеса и како црногоски режим воли да се хвали да је шампион евроинтеграција, те да су они људе који су туристички дошли у Црну Гору спојили са вођама српског народа и посланицима у Скуштини, а све на реч пресуђеног убице Саше Синђелића.

Он је оценио да је овај процес трајао кратко, и да пошто су те седнице доступне јавности, да се видело да тај процес није ни био ни фер ни коректан.

Додао је да постоје индиције да су притворени грађани Србије били мучени, и такође свима је њима нуђено да ако признају умешаност Русије и Србије да ће бити пуштени, што је срамотно.

Антић је посебно истакао случај Бранке Милић, која је још увијек у Амбасади, и која је стално шиканирана.

Он је указао на то да се српским вођама у Црној Гори ставља на терет да су требали да буду на челу групе која је требала ни мање ни више да погуби Мила Ђукановића и подсетио да нису пронађене ни униформе, ни оружје, напоменувши да је крунски сведок Саша Синђелић неколико пута променио исказ.

„Оно што ће се сутра десити биће наставак правне хаварије“, оцијенио је Антић.

Он је казао да ће се овим обезглавити опозиција у Црној Гори, и српски народ, а, како је истакао, без Срба у Црној Гори нема ни опозиције.

„Апелујемо на српску, црногорску и међународну јавност, да се у Црној Гори не понови оно што се десило са епископом Јованом од Охрида, који је више од пет година био у затвору. ЕУ се није обазирала на то, презрели су права једног човека, и наравно у Македонији после свега што се догодило има само 3,6 посто Срба“, казао је АНТИЋ.

Посебан апел српској јавности која много дугује културној компоненти народа који је поријеклом из Црне Горе и старе Херцеговине, и, како је казао, ми не можемо да имамо демократску Србију, ако је Црна Гора у овој мери недемократска.

Он је подсетио да је тројица учесника данашње трибине забрањен улазак у Црну Гору, и нагласио да му је жао што нема више солидарности, посебно када је власт у Србији у питању.

Posted by
Categories: Актуелно, Вести

Још увек нема коментара. Будите први који ће оставити!
Оставите коментар