Писмо јавности о македонским изборима

петак, 13 октобра, 2017 у 4:48PM

У Републици Македонији ће у недељу 15. октобра биће одржани локални избори. Ти избори дугорочно ће утицати на политичко одређење македонске државе и њено будуће уставно уређење. Српски народ у Македонији је током протекле деценије дошао до дела права која су му у време једнопартијског режима одузета. Успостава владе на изборима пораженог Зорана Заева који је до већине у параменту дошао уз помоћ јединственог националног фронта свих партија македонских Албанца, за цену је имала ново сатанизовање српског народа, читаву кампању против његових вођа и Републике Србије и најаву новог обесправљивања.

На изборима ће бити одлучивано о томе да ли ће у општинама на северу земље, где су Срби присутни у значајном броју бити успостављена демократска власт, или ће Заевљева коалиција на чело довести своје послушнике, док ће Срби бити само декор. На овим изборима бране се темељи македонске државности или одређују границе будућих подела. Зато Република Србија, њена влада и демократска јавност не могу остати неопредељени у овом тешком часу.

Позивамо владу и јавност да се супротставе даљем обесправљивању српског народа у Македонији и даљим настојањима власти у Скопљу да поделе братске народе Македоније и Србије. Наша подршка је недвосмислена и јавна, ми доле потписани, позивамо на солидарност и сваку потпору Демократској партији Срба у Македонији, током протеклих деценија највећој партији нашег народа и њеном политичком програму успоставе равноправности и добрих односа у тој држави.

др Чедомир Антић, историчар, председник Напредног клуба

др Миша Ђурковић, директор Института за европске студије

др Александар Раковић, историчар са Института за новију историју Србије

Игор Вуковић, дипломирани економиста, генерални секретар Напредног клуба

Posted by
Categories: Вести, Преносимо

Још увек нема коментара. Будите први који ће оставити!
Оставите коментар