Права српског народа у БиХ 2008-2016.

недеља, 25 септембра, 2016 у 12:05PM

 

Политички представници српског народа у Босни и Херцеговини, током протеклих осам година – од 2008. до 2016. године, колико Напредни клуб прати стање политичких права српског народа у региону – никада нису били узрок напетости или кризе ове државе. Нити један процес, посебно тзв. Прудски преговори, ка нормализацији стања нису заустављали нити оспоравали политички представници Срба. Напротив, политичари међу Бошњацима који су у једном тренутку желели да се договоре – добар пример су Сулејман Тихић (око Прудског споразума) и Залтко Лагумџија (око решавања заједничке имовине и статуса елетропреноса) – имали су тешкоће и морали су да се повуку од ранијих договора.

Тврдња да је Република Српска почела да напушта БиХ нетачна је зато што су управо настојање да мимо Устава БиХ буде укинуто ентитетско гласање, наметање јединственог правосуђа и полиције подстакли вођство РС да запрети референдумима. Та претња се показала успешном. Манир, према коме поједини страни политичари и дипломате Српску виде као грешку и очекују од српског народа да ту грешку сâм исправи, представља опасно потцењивање читаве једне нације. Реч је или о охолој глупости или о безобзирном расизму.

Република Српска је од 1996. до 2006. изгубила чак 64 надлежности. Само три су јоју одузете у складу са уставном процедуром. Чак и тада (тако је укинута Војске Републике Српске) САД и савезици посегли су за подметањима, уценама и притисцима.

Довољно је само пратити рад Уставног суда БиХ па видети да он не ради у складу са законом (истекао му је мандат) и да такође доприноси поделама (судије странци, потичу готово по правилу из нација са негативним историјским наслеђем у односу према Србима, гласали су у спорним одлукама по правилу заједно са судијама Бошњацима против судија Срба и Хрвата).

Posted by
Categories: Актуелно

Још увек нема коментара. Будите први који ће оставити!
Оставите коментар