Проф. др Милан Матијевић: Бојкот као вододелница српског претполитичког друштва

субота, 4 јула, 2020 у 2:54PM


Бојкот је успео. За славље разлога нема. Горак потез за грађане жељних промена на боље. Још горчи за опозицију која је одржала реч да ће се супроставити бруталном карактеру власти и одустати и од финансиране партиципације у партијском животу Србије. Опозиција је бојкот оценила као једино мирољубиво решење и могући допринос за оздрављење урушеног српског друштва. Власт од суштине свог спорног карактера није одступила ни по цену бојкота. Машинерија власти је покушала да бојкот разбије и идеју бојкота обесмисли.


Народ Србије се кроз своју тешку историју често тешио Његошевом пословицом да ”Чашу меда јошт нико не попи што је чашом жучи не загрчи, чаша жучи иште чашу меда, смијешане најлакше се пију.”

Када свиће нови дан? Зашто се десио бојкот и шта нам је донео? У друштву видљиве неправде и сиромаштва, за информисане, па и самим тим, и врло незадовољне грађане, бојкот није жељено решење. Информисани грађани захтевају промене одмах. И то, независно од изборних услова, очекиване технологије избора или немогућности релевантног информисања за већину грађана. Бојкот није драго решење ни најрањивијим групама грађана, које не желе да се мешају са ”политиком”, али мисле да са ”политиком” неминовно морају да сарађују, јер ”политика” има начина да им помогне или одмогне, па и да их надзире да ли су на располагању ”владајућој политици” да држи власт чврсто.


Дан после бојкота, већина огорчених грађана има непосредно искуство, а које се може сажети у следећем: Избори су обесмишљени. Своде се на инжењеринг притисака, насиља, моралне трговине, лажи и обмана. Нема шта да се бира. Само се мери ефекат овог или оног насиља. Нема информисања или конкуренције опција, нема идеологије, нема поштовања истине или ауторитета вредности, већ само ментално, медијско и егзистенцијално насиље, зомбирање и/или застрашивање.

Бојкот је учинио да изборни инжењеринг за бесконачну репродукцију власти постане транспарентан и очигледан. У страху од мале излазности, ретки су грађани којима се СхС владајуће партије нису директно обратиле да прекрше тајност свог изјашњавања на изборима. Треба ценити жртву бојкота и могућу просветитељску улогу ових избора. Непосредно народно искуство и огољеност политичког живота у Србији може допринети да се пробуди народна воља. Постојеће растуће напетости у друштву траже организовања регуларних избора у што скоријем року. Окупација друштвеног амбијента кроз лажни изборни процес није историјска новост. Пуно пута је и виђена и описивана на разним нивоима. За разлику од избора 21.06.2020. читање сатире у наставку не носи епидемиолошки ризик, а може вас евентуално и развеселити.

http://www.aforizmi.org/etna/etna155/etna14.htm

Posted by
Categories: Актуелно, Ставови

Још увек нема коментара. Будите први који ће оставити!
Оставите коментар