Распад СФРЈ пројектован ’74 и ’81

уторак, 26 септембра, 2017 у 7:13PM

Ниједан догађај из новије историје не повезује се толико са распадом СФРЈ као Осма седница ЦК Савеза комуниста Србије (23. и 24. септембра 1987), на којој је, на теми Косова, дошло до обрачуна и коначног разлаза између Слободана Милошевића и његовог ментора Ивана Стамболића. Мада влада мишљење да је тадашња заједничка држава већ у то време била на климавим ногама, овај догађај узима се као граница после које даље функционисање Југославије није било могуће.

Да су кулисе распада заједничке државе постављене 1974. (донет Устав који је дао велике надлжености покрајинама – прим.аут) и 1981. (масовни протести Албанаца прим. аут) сматра историчар и председник Напредног клуба др Чедомир Антић. Он наводи да је сцена довршена низом погрешних одлука југословенске комунистичке олигархије на пољу политике и економије, донесених и спроведених у првој половини осамдесетих година.

– На Осмој седници СК је добио ново вођство, али не и политику, програм или идеологију које би дугорочно утицале на Србију или СФРЈ. Победа Милошевићевог крила била је природна последица историјског односа југословенског комунизма према Србима и посебно Србији. Немогуће је седамдесет година вршити негативну селекцију, односити се четири деценије лоше према читавом једном народу као према историјској реакцији и хегемону, а онда очекивати да ће на власт доћи умерена и реформска опција – каже Чедомир Антић.

Он наводи да је Милошевићев режим привремено прихватио националистичку политику, али он никада, после промена које је наметнуо 1989, није био мотор ни кризе ни рата. Како каже, борио се за опстанак на власти и очување постојећег стања.

– Стамболићев режим, да је којим случају опстао, имао би тешкоће да води било какву активну политику у време распада зато што би имао непријатеље како у опозицији, тако и међу републичким и савезним (армијским) „конзервативцима“. Срби који живе изван Србије били обесправљени, а вероватно би део био и протеран. Тешки сукоб у другим републикама можда би био делимично избегнут али би зато био премештен у Србију – додаје Антић и тврди да би се и без Милошевића десио распад Југославије, као што је то било у Чехословачкој и СССР-у.

( „Блиц“ )

Posted by
Categories: Актуелно, Вести, Преносимо

Још увек нема коментара. Будите први који ће оставити!
Оставите коментар