Саопштење: Објављен шести Извештај о политичким правима српског народа у региону

понедељак, 4 августа, 2014 у 10:15AM

Напредни клуб објавио је шести годишњи Извештај о политичким правима српског народа у региону за 2014. г. На основу налаза Извештаја, стање политичких права српског народа у претходној години оцењено је као најгоре од 2009. године, од када Напредни клуб објављује извештаје.Са изузетком Румуније и благог помака у Словенији, у протеклој години забележено је погоршање права више од два милиона Срба који живе у региону. Ове године, по први пут, анализиран је и положај Срба на Косову и Метохији.

У протеклој години у БиХ настављен је тренд стагнације политичких права српског народа. Немири у Федерацији БиХ искоришћени су као повод за додатни притисак на статус Републике Српске и форсирање централизације.

У првој години чланства Хрватске у ЕУ није дошло до значајнијег помака у решавању питања повратка избеглих (напротив, УНХЦР је чак предложио укидање статуса избеглица), повратка имовине, кажњавања одговорних за злочине над Србима у време рата 1991-1995, права на пензије… Оспорава се употреба језика и писма (агресивна кампња против употребе ћирилице), истицањe националног идентитета, чести су напади, дискриминација и говор мржње.

Ни претходне године није било помака у погледу права Срба у Црној Гори. Поред ускраћеног образовања на свом језику, забране истицања националних симбола, ускраћења права на запослење, сталних притиска и покушаја одузимања имовине СПЦ, расељеним Србима са АП КиМ, из БиХ и Хрватске укинут је статус расељеног лица.

У Македонији је изражена асимилација и прогон челника СПЦ, док амбијент етничке нетрпељивости коју најчешће узрокују Албанци, погоршава сигурност и представља претњу по све заједнице.

Срби у Словенији,  иако етнички најбројнија заједница после Словенца и даље немају статус националне мањине, те су им сва права која из њега произилазе ускраћена. Ово године коначно је дошло до помака у решавању питања „избрисаних“.

Срби у Албанији  и даље немају могућност да се изјасне о националној припадности.

Асимилација и отежана реализација образовних и културних активности у Мађарској и даље је актуелна. Нема ни једног Србина у мађарском парламенту.

Бриселски споразуме је и формално препустио Србе са севера АП КиМ самопрокламованој „Репубљик Косова“. Од успоставе међународне контроле над јужном српском покрајином убијено је око 940 Срба.

Преузмите Извештај

Преузмите саопштење у ПДФ-у.

Posted by
Categories: Актуелно, Саопштење

Још увек нема коментара. Будите први који ће оставити!
Оставите коментар