Саопштење: Подршка референдуму у Републици Српској

петак, 23 септембра, 2016 у 12:22PM

   Напредни клуб позива грађане и званичне представнике Србије да покажу разумевање и пруже сву подршку српском народу у Републици Српској поводом референдума у недељу, 25. септембра 2016.године.

  Српској се оспорава право на државни празник уз инсистирање да читава БиХ слави 1. март- дан када је у СР БиХ спроведен неуставни и нелегални референдум, упркос чињеници да је на њему гласало мање грађана о прописаног броја.

  Референдум у недељу спроводи се након што је Републици Српској правним насиљем Бошњака и дела међународне заједнице, оспорено обележавање 9. јануара, као дана тог ентитета. Подсећамо да је 9. јануара на Палама тадашња Скупштина српског народа у БиХ, након занемаривања воље Срба од стране Бошњака и Хрвата, прогласила Српску Републику Босну и Херцеговину, а 12. августа исте године назив је промењен у Република Српска која је Дејтонским споразумом формализовала свој легитимитет.

 Подсећамо да су од Дејтонског споразума до данас Републици Српској одузете 64 надлежности које су пренете на савезни ниво, супротно Париском мировном споразуму. Више од две деценије након рата бошњачке структуре не престају са радикализацијом својих ставова који се своде на то да је Република Српска “геноцидна творевина”, да је Босна само њихова, а да ако се Србима не свиђа они могу да иду у Србију. Тако се и установљавање Дана Републике Српске види као провокација, али зато није провокација што су, рецимо, федералне институције смештене у улици озлоглашених Зелених беретки.

  Уочи референдума у недељу Напредни клуб ће на свом сајту објавити анализу о политичким правима Срба у БиХ и континуираним притисцима на српски ентитет, а на основу Извештаја о правима српског народа у региону, који објављујемо од 2008. године.

 Подршка Српској и грађанима тог ентитета није само национална већ и грађанска и морална обавеза. Свако ко се залаже за поштовање људских и грађанских права дужан је да подржи референдум у Републици Српској, јер је реч о одбраних темељних принципа и права загарантованих Дејтонским споразумом.

Posted by
Categories: Саопштење

Још увек нема коментара. Будите први који ће оставити!
Оставите коментар