Саопштење: Слобода за владику Јована!

среда, 21 јануара, 2015 у 9:37AM

Напредни клуб најоштрије осуђује најновију одлуку македонског правосуђа и владе да поглавар аутокефалне Охридске арихиепископије Јован Шести буде задржан у затвору.
Срамотно је да дванаест година дуготрајан верски и политички прогон овог црквеног великодостојника, његово мучеништво у злогласном затвору Идризово и чињеницу да су га као „заточеника савести“ оцениле велике и важне међународне организације за заштиту људских права, нису привукли пажњу дипломатија САД и држава ЕУ! За разлику, свакако, од и најмањих интереса оних народа и заједница који могу допринети њиховим империјалним и финансијским тежњама.
Нeобјашњива је ћутња власти Републике Србије – наша влада је пре тринаест година била један од покровитеља Нишког споразума којим је требало да дође до успоставе канонског јединства у Македонији и престанка прогона православља у тој држави. Архиепископ Јован је жртва прогона зато што за разлику од македонске владе и дела неканонске МПЦ није одустао од дате речи. Непристојно је и бедно објашњење према коме архиепископ Јован није ни Србин ни држављанин Србије те стога није пристојно да га Србија узме у заштиту. Није ни Фљора Бровина била држављанка САД, па је Вашингтон бринуо о њеној будућности више него о истини!
Наша је дужност да устанемо у одбрану људских права, посебно у региону.
Архиепископ Јован Шести је жртва државног терора! Прво су га оптуживали за шовинизам, затим за „проневеру“ (пошто је наставио да води своју цркву и брине о верницима неуспешно су покушали да га дисквалификују као лопова). Забрањено му је чак и да врши службу Божију у стану његових родитеља! Српска влада је остала нема. Српски медији, посебно они познати по деловању против права српског народа и православне цркве перфидно рекламирају сопствено незнање и архиепископа самосталне и хиљаду година старе цркве представљају као епископа СПЦ.
Позовамо јавност и владу Србије да прекину срамотно ћутање и спасу владику Јована.
СЛОБОДА ЗА ВЛАДИКУ ЈОВАНА!

Posted by
Categories: Саопштење

Још увек нема коментара. Будите први који ће оставити!
Оставите коментар